Bel Ağrısı için Evde Yapabileceğiniz 10 Basit İşlem

Beliniz mi ağrıyor? Korkmayın, yalnız değilsiniz. Bel ağrılarının büyük bir bölümünün masum olduğunu hiç aklınızdan çıkartmayın. Doktora gittiniz, ilaç verdi, MR dahi yapıldı, pek bir şey saptanamadı ya da ufak tefek yıpranmalar görüldü. Beliniz ağrımaya başlayınca hemen bir tomar ilaç mı kullanacaksınız, defalarca fizik tedavisi mi yaptıracaksınız?

Bakalım bel ağrısını hafifletmek için evde kendi kendinize neler yapabilirsiniz, nelere dikkat etmelisiniz?

1- Hareket, Hareket, Hareket….

Doğru olarak bildiğimiz yanlışların başında, belimiz ağrıdığı zaman hemen yatmamız, birkaç gün yataktan hiç kalkmamamız gerektiğidir, bu bilgi kesinlikle doğru değildir. Bel ağrılarının önemli bir kısmı ters bir hareket nedeniyle gelişen kas kasılmalarına bağlıdır ve bu durumda en faydalı işlem gergin olan kası gevşetmek için kası gevşeterek açmak ve çalıştırmaktır. Günlük aktivitelerinizden uzaklaşmanız, ağrınızı arttıracağı endişesi ile hareket etmekten kaçınmanız size faydadan çok zarar getirecektir. Aksine düzenli aralıklarla kendinize hafif bir egzersiz programı oluşturun. Rutin hareketlerinizi yapmaktan vazgeçmeyin. Böylece belinizde bulunan kasları gevşeterek ve güçlendirerek bel eklemlerine binen yükü azaltmış olacaksınız. Hareket etmek, daha hızlı bir şekilde iyileşerek hayat kalitenizi düşüren ağrıdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

2- Sabahları Vücudunuzu Esnetin

Biliyorsunuz ki egzersiz yapmanın en temel faydalarından bir tanesi kasları esnetip gevşetmektir. Bel ağrısı çekmenize neden olan şey kaslarda oluşmuş gerginlik olabilir. Kasları esnetmek vücudunuzu daha rahat hareket ettirmenize olanak sağlayacaktır. 

Sabahları yatağınızdan kalktığınızda, evde uygun bir zeminde hem bel hem de tüm vücut kaslarınızı esnetmeniz gün boyunca daha az bel ağrısı çekmenize yardımcı olacaktır.

3- Duruş Pozisyonunuza Dikkat Edin

Vücut postürü adını verdiğimiz vücut duruşu çoğu kişinin çok dikkat etmediği konulardan birisidir. Öyle ki, çoğu zaman bir arkadaşımız ya da ailemizden birinin ancak dik dur diye uyarmasıyla farkında olmadığımız yanlış duruşumuzu düzeltiriz.

Duruşun dengeli olmaması vücudumuzun ağırlık merkezinin kaymasına ve omurgamıza gereğinden fazla yük binmesine neden olmaktadır. Bu durum, vücut ağırlığımızın omurgaların arasında bulunan kaslara ve disk eklemlerine eşit olmayan şekilde dağılmasına,  kas ve eklemlerin ağrılı hale gelmesine sebep olabilmektedir.

Özellikle masa başında çalışırken veya bilgisayarda uzun süre vakit geçirildiğinde omurganızın duruşunun doğru olması belinizin daha az ağrımasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle belinizi destekleyici önlemler alabilirsiniz (minder, uygun sandalye…)

Belinizi desteklemek için alacağınız önlemlerden bir diğeri de boyunuza uygun masa ve sandalye yüksekliğini ayarlamaktır. Otururken ayaklarınızın yere sağlam ve düz bir şekilde basabileceğiniz sandalye yüksekliğini ayarlamalısınız. Masada kaldığınız süre içinde vücut ağırlığınızı ayaklarınıza da paylaştırarak omurga üzerine ek bir yük oluşturmanın önüne geçmiş olursunuz.

Duruş denildiğinde kadınların aklına gelenlerden birisi de topuklu ayakkabılar. Topuklu ayakkabılar dışardan ne kadar şık görünse de ne yazık ki omurga sağlığını bozabilmektedir. Topuklu ayakkabı seçiminde daha kısa topuklu ayakkabı giymek omurga sağlığınızı korumak için önemli hususlardan biridir. Yüksek topuklu ayakkabılar, dengeyi sağlamak uğruna omurganızda ciddi derecede denge bozukluğuna yol açabilmektedir.

Bel Ağrısı için Evde Yapabileceğiniz 10 Basit İşlem

4- Sağlıklı Kilonuzu Koruyun

Fazla kilolar aşırı bir yük olarak omur eklemlerine binerek bel ağrılarına neden olabilir. Fazla  kiloları vermek, belinize daha az yük binmesini sağlayacaktır ve bel ağrılarınız azalacaktır. 

Boşuna sırtınızda bir çuval patates taşımayın, vücudunuza iyi davranın :)

5- Sigarayı Bırakın

Tabii ki burada ben yazıyorum diye sigarayı bırakmayacaksınız biliyorum fakat benden söylemesi, sigara kullanımı, belinizdeki disk eklemlerinin beslenmelerini bozarak eklem yıpranması riskini sigara kullanmayanlara göre dört kat daha fazla arttırır. 

6- Sıcak ve Soğuk Uygulamalarını Deneyin

Bel ağrısına hangisi daha iyi geliyor, soğuk uygulaması mı, sıcak uygulaması mı diye soracak olursanız, bu sorunun her zaman doğru bir cevabı yok. Bazı hastalar soğuk uygulamalarından, bazı hastalar sıcak uygulamalarından daha fazla fayda gördüklerini anlatırlar.

Soğuk uygulamalar genellikle düşme, çarpma, ezilme gibi nedenlerle gelişen akut enflamasyon dediğimiz ani yangıya iyi gelirken, sıcak uygulamaları kas gevşemesi sağlarlar.

Hangisi size daha iyi geliyorsa onu kullanın fakat bir defada en fazla 20 dakika uygulayın.

7- Ecza Dolabınıza Bir Göz Atın

Sabah kalktığınızda ani oluşan bir bel ağrısıyla karşı karşıyasınız ve geçici bir ağrı olduğunu düşünüyorsanız ecza dolabınızdaki ilaçlar günü kurtarmak adına işe yarayabilir.

Tabii ki reçetesiz ilaç kullanmanızı önermiyorum, doğru olan doktorunuzun önerisiyle ilaç kullanmanızdır. Bununla beraber, doktora gidemiyorsanız, eczacının ırağına ya da bi arkadaşınıza sormak yerine ben size basit önerilerde bulunayım.

Ağrınızı hafifletmek için içinde parasetamol bulunan bir basit ilaç mutlaka evde vardır, bir ya da iki adet alabilirsiniz. Birçok ülkede, parasetamol ve non steroid antiinflamatuar adını verdiğimiz ödem giderici ve ağrı kesici ilaçlar reçetesiz satılmakta. Bu ilaçlar geçici bir süre ağrınızı kesecektir. Ancak devam eden veya ağrı kesiciye yanıt vermeyen durumlarda bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. Sağlık geçiştirmeye gelmez.

8- Kas Gevşetici Kremler

Çoğu insanın ecza dolabında ilaçların yanında kas gevşetici veya kas gevşettiği söylenen bitkisel karışımlı kremler bulunabilmektedir.

Kremlerin büyük bir kısmı aslında bel ağrısı tedavisinde çok fazla bir işe yaramaz. Kremi uyguladığınız cilt dokusu ile etki etmesini beklediğiniz kas dokusu arasında genellikle birkaç santimetre uzaklık vardır, ilacın emilip kas gevşetici etkisini sağlaması ve ağrınızı kesmesi her zaman çok kolay değildir fakat özellikle fazla kilolu değilseniz deneyebilirsiniz, işe yarayabilir. Kas gevşetici kremi sürdükten sonra işlemi uyguladığınız bölümü bir bezle sıkıca sararak o bölgenin sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle hem kremin hem de sıcağın kas gevşetici etkisini birlikte kullanmış olursunuz. Ağrıya maruz kalma sürenizi olabildiğince kısaltmış olursunuz.

9- Vitamin Ve Mineral Takviyeleri

Vücudumuz bazı mineral veya vitaminlerin eksikliklerinde alarm verir. Kas krampları için Magnezyum takviyesi almak sizi rahatlatabilir.

D vitamini kemik sağlığı için de olmazsa olmazlardan biri. Eksikliğinde omurga kemiklerinin dokusunun dayanıksız hale gelmesi ve kırılmaya yatkın olduğunu bilmelisiniz. Özellikle kış günlerinde D vitaminin vücudumuzda sentezlenmesi imkansız hale gelmekte. Herhangi bir şekilde vücudumuza güneş ışığı alamadığımızdan, D vitamini aktif hale dönüşemez. Bu dönemlerde doktorların ortak tavsiyesi takviye D vitamini kullanımından yana olmaktadır.

10- Sıcak Bir Havlu

Yatarken belinizin altına koyacağınız bir sıcak havlu, hem belinizdeki eğimi destekler hem de kas gevşemesini sağlar. Havluyu ısıtmak için ütüyü kullanabilirsiniz, ütüyü fişe takılı bırakmayın :)

Aynı uygulamayı sıcak su torbası ile de yapabilirsiniz. Sıcak uygulaması uyguladığınız bölgedeki damarları genişleterek kan akımının artışına da yardımcı olur.

Blog