Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Hızlı İyileşme için Neler Yapmalı?

Bel fıtığı ameliyatı sonrası neler yaşayacağınızı, ne kadar sürede normal hayatınıza dönebileceğinizi merak ediyorsunuz. Ne zaman tekrar çalışmaya başlayabilirim, ne zaman araç kullanabilirim, ne zaman seyahat edebilirim, bir an önce iyileşmek için nelere dikkat etmeliyim ve benzeri sorularınız var.

Bel fıtığı ameliyatı sonrası daha kolay ve hızlı iyileşmenin basit fakat önemli kuralları vardır.

Uzun yıllardır, binlerce hastamız, ameliyat sonrasında hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci için neler yapmaları gerektiği konusunda kendilerine yaptığımız önerileri dikkate alarak normal hayatlarına hızlı biçimde döndüler. Aslında bunlar sadece benim önerilerim değil, gelişmiş ülkelerde bel fıtığı ameliyatı sonrası her hastaya yapılan öneriler.

Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi ve yapılması gerekenleri kısa bir rehber biçiminde hazırladım. Umarım siz de ameliyat sonrasında bu yazıda detaylı oarak açıkladığım kuralların da desteği ile en kısa zamanda normal hayatınıza döneceksiniz.

İlk Üç Gün; Dikkat Edin, En Önemli Dönem İlk Günlerdir!

Ameliyattan yeni çıktınız, ameliyatınız güzel geçti, ağrılarınız kayboldu, geçmiş olsun. 

Ne zaman hastaneden çıkabilirim?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı olduysanız, ameliyat yaranız çok küçük, sağlıklı doku hasarı yok denecek kadar az olduğu için ve kuvvetli ağrı kesici ilaçlara ihtiyaç duymayacağınız için, aynı gün evinize dönmeniz mümkün olacaktır.

Mikrocerrahi ya da diğer açık ameliyat yöntemlerinden bir başkası uygulandı ise, bir ya da iki akşam hastanede kalmanız gerekecektir. Doktorunuz, ameliyat kesileri ve hasarı nedeniyle oluşan ağrılarınız için gerekli miktarda ağrı kesici ilaçları muhtemelen damar yolu ile uygulatacak, ameliyat sonrası ilk akşamı hastanede rahat ve ağrısız bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır. Doktorunuz ameliyat yaranızı, ameliyatın ertesi günü tekrar görmek isteyecek ve yara yerini temizleyerek yeni bir pansuman yapmak isteyecektir.

Ne kadar süre oturabilirim?

Oturup masada yemeğinizi yiyebilir, tuvalette oturabilirsiniz. 

Kapalı bel fıtığı ameliyatı geçirdiyseniz, ameliyat sonrasında oturma süresi ile ilgili bir kısıtlama bulunmaz.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Hızlı İyileşme için Neler Yapmalı

Mikrocerrahi ya da diğer açık yöntemler yardımı ile ameliyat geçirdiyseniz, yemek ve tuvalet ihtiyaçlarınız için toplam günde iki saat oturabilirsiniz. Bu zamanın dışında ilk iki ya da üç gün yarım saatten daha uzun süre oturmanız, oturup televizyon seyretmeniz ya da bilgisayar başında öne eğilerek çalışmanız önerilmez.

Unutmayın ki iyileşmesi gereken sadece cildiniz değil, ciltten başlayıp yaklaşık 8 ile 10 santimetre derinliğe, omurga kanalının içine, daha da derine, eklemin içine kadar uzanan, içinde eklem, kemik, kaslar, bağlar bulunan bir bölgedir. Bütün bu dokuların sağlıklı bir şekilde kaynamalarına imkan tanımak gerekir. Aksi halde, tez canlı bir şekilde erken dönemde yapılan aşırı hareketler, kanamalara, erken dönem fıtıklaşmalarına, ağrılara ya da başka sorunlara yol açabilirler.

Devamlı yatacak mıyım?

Kesinlikle hayır, tabii ki devamlı olarak yatmayacaksınız, bütün günü yatakta geçirmeyeceksiniz. Yemek ve tuvalet ihtiyaçları dışında her saat başı kalkıp evin içinde birkaç dakika yürümeniz önerilir.

Devamlı olarak yatmak, özellikle ileri yaştaki kişilerde, hareket etmeyen bacaklardaki damarlarda kan pıhtılaşmalarına yol açabilir. Oluşan pıhtılardan kopabilecek parçalarının da akciğer, kalp, beyin gibi organlara kan dolaşımı yoluyla sıçrayarak bu organlarda hayati tehlike oluşturma riski vardır. Bu nedenle, devamlı olarak yatmak önerilmez.

Devamlı olarak ve uzun süreli yatmak, hem kasların zayıflamalarına hem de yatmaya bağlı kas ağrılarına da yol açabilir. 

Uzanmak için gece uyuduğunuz yatağınızı kullanın, salondaki koltukta ya da yere serilen bir döşekte yatmayın.

Ağrı kesici ilaç kullanacak mıyım?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı geçirdiyseniz daha kısa süre ve daha basit ağrı kesici ilaçlar, çoğu hasta hiç ihtiyaç duymasa da, ameliyat sonrasında iki ya da üç gün kullanılır.

Mikrocerrahi ya da diğer açık yöntemlerle yapılan ameliyatlardan sonra ağrı kesici kullanma ihtiyacı daha uzun sürer, ortalama bir hafta ile 10 gün arasında ağrı kesici ilaç kullanmak gerekebilir.

Korse kullanacak mıyım?

Bel fıtığı ameliyatı sonrasında, yapılan ameliyatın cinsine göre 15 gün ile 1 ay arasında çelik destekli bel korsesi kullanılması fayda sağlar. Yatarken korse kullanılmasına gerek yoktur, otururken ve yürürken, araç içindeyken özellikle kullanılması önerilir.

Bel fıtığı ameliyatı sonrasında korse kullanılmasının amacı, bel hareketlerinin kısıtlanması, yanlış hareketlere engel olması, yanlış pozisyonda oturulmasına engel olmasıdır.

Ne zaman banyo yapabilirim?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası ortalama 3-4 gün, açık ameliyat sonrası ise yaranın büyüklüğüne ve durumuna bağlı olarak en az 10 gün süreyle, yara yerine su değmesi, yara iyileşmesini bozacağı için istenmez. Bu dönemde, su geçirmeyen özel pansumanlar kullanarak duş almak mümkündür. Su geçirmeyen pansumanlar, her ne kadar dışarıdaki suyu yara yerine geçirmeseler de, yara yerinde gelişen normal vücut terlemesini de dışarıya geçirmeyecekleri için, ter sıvısının mikrop üremesini kolaylaştırması nedeniyle, enfeksiyon gelişmesi riskini arttırırlar. Bu nedenle, su geçirmeyen pansumanların sadece duş alırken kullanılması, diğer zamanlarda ise su geçiren normal pansumanların kullanılması ameliyat yarasının bulunduğu bölgede enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Ne kadar süre pansuman yapmak gerekir?

Yara bölgesi temiz ise, ameliyatın ertesi günü dışında pansuman yapılması gereksizdir. Sadece ameliyat bölgesinde kanama ya da başka bir sorun var ise, sorun ortadan tamamen kalkana kadar düzenli olarak pansuman yapılması önerilir. Unutmayınız ki, her pansuman işlemi beraberinde yeni bir enfeksiyon riski de getirir.

Ne zaman araç kullanabilirim?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı geçirdiyseniz ameliyattan iki ya da üç gün sonra araç kullanabilirsiniz, tabii ki başlangıçta daha kısa mesafeler kullanmanızı öneririz.

Mikrocerrahi ya da diğer açık yöntemlerle yapılan ameliyatlardan sonra, ortalama 10 gün süreyle araç kullanmanız önerilmez.

Birinci Haftanın Sonu; Korkmayın, Artık Hareket Edin

Birinci haftayı sorunsuz bir şekilde ve kurallara uyarak geçirdiyseniz, nekahat döneminin en zor kısmını atlatmış sayılırsınız. Artık hareket zamanı, normal hayata dönme zamanı, korkacak bir şey yok.

İlaç kullanacak mıyım?

İlaç kullanma ihtiyacı çok büyük olasılıkla geride kaldı. Birinci haftadan sonra ağrı kesici ilaçları nadir olarak kullanırız. Sadece bazı ender durumlarda, ameliyat öncesinde bel fıtığının sinir üzerinde yaptığı şiddetli baskı nedeniyle bacakta uyuşma hissi devam edebilir. Bu durumda, ağrı kesiciler yerine uyuşma hissinin ortadan kalkmasını hızlandırmak için destek amacıyla kullandığımız ilaçlar vardır.

Egzersiz yapacak mıyım?

Artık bel ve bacak kaslarımızı çalıştırmaya başlamamız gerekiyor. Bel fıtığı ameliyatı sinirler üzerindeki baskıyı kaldırarak, siyatik ağrısını ortadan kalkmasını sağlar. Fakat bazı hastalarda, ameliyat öncesinde önemli kas spazmları ve buna bağlı duruş bozuklukları gelişir, kas gevşemesi ameliyattan hemen sonra kendi kendine geçmeyebilir. Bu durumda, kasların gevşemesine yardımcı olmamız gerekir.

Sadece kas gevşetici ilaçlar kullanmak kasları istediğimiz ölçüde gevşetmeyebilir. Gergin kaslara bağlı bazı ağrılar ameliyat sonrasında da devam edebilir. Bu nedenle, bel ve bacak kaslarını gevşetecek egzersizler yapılması daha da fazla önem kazanmaktadır.

Bu dönemde, tıp dilinde izometrik egzersizler adını verdiğimiz, herhangi bir eklemin hareketi olmadan, sadece kasların kasılıp gevşemelerini sağlayacak egzersizler öncelikle yapılmalıdır. Unutmayın ki bu egzersizler yanlış yapıldıkları zaman size zarar verebilirler, ağrınızı arttırabilirler. Egzersizler mutlaka uzman bir fizyoterapist kontrolünde yapılmalıdır.

Uzun yıllardır, ekibimizde bulunan deneyimli fizyoterapistimizin de yardımı ile hastalarımıza ameliyat sonrasında egzersiz desteği sağlamaktayız ve bu destekten hastalarımız çok büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.

Fizyoterapistin çalışması sadece hastaya egzersizleri doğru şekilde yaptırmak ile kısıtlı değildir, aynı zamanda yataktan nasıl kalkmak gerekir, masada nasıl oturup yemek yemek ya da çalışmak gerekir, lavaboda nasıl yüz yıkamak gerekir, nasıl merdiven inip çıkmak gerekir, arabaya nasıl binmek ve arabada nasıl oturmak gerekir gibi, günlük hayatımızda çok ihtiyaç duyduğumuz, kaçınılmaz hareketlerin de ameliyat sonrasında doğru şekilde yapılmasını hastaya öğretmek gerekir.

Evden dışarıya çıkabilir miyim?

Tabii ki, evde kalmanızı gerektirecek bir rahatsızlığınız kalmadı. Başlangıçta daha kısa süreli 5 ile 10 dakika arası yürüyüşler, daha sonra daha uzun süreli yürüyüşler yapabilirsiniz. Yürüyüş için uygun bir ayakkabı kullanmanız önerilir.

Neleri yapmamalıyım?

Özellikle yapmamanızı istediğimiz iki konu, öne eğilmek ve ağır kaldırmaktır. Bel fıtığı ameliyatı sonrası ilk birkaç hafta, saatlerce ayakta kalmak, bir saatten daha fazla yürümek önerilmez.

Çalışmaya başlayabilir miyim?

Çalışmaya ne zaman başlayabileceğiniz yaptığınız işe bağlı olarak değişmekte.

Kapalı bel fıtığı ameliyatı geçirdiyseniz daha kısa sürede çalışmaya başlayabilirsiniz, ameliyatınızın ertesi günü evden kısa süreli çalışmak konusunda sorun yaşamazsınız. Birkaç gün sonra araç kullanabilir, oturarak çalıştığınız bir işiniz varsa işe gidip gelebilirsiniz.

Açık yöntemler ile ameliyat geçirdiyseniz en erken bir hafta ile 10 gün sonra işe başlamanız doğru olacaktır.

Fiziksel güç gerektiren, ayakta durmanız gereken bir işte çalışıyorsanız, işe geri dönmek için birkaç hafta beklemeniz gerekir.

Havuza yada denize girebilir miyim?

Yara iyileşmeniz tamamen gerçekleşmeden havuza ya da denize girmeniz önerilmez. Bu nedenle, en erken bir ay sonra yüzmeye başlamanız doğru olacaktır.

Uzun Sözün Kısası

Bel fıtığı ameliyatı sonrası, yukarıda açıkladığımız kurallara uygun davranmanız durumunda daha kısa sürede iyileşip normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Kapalı bel fıtığı ameliyatı, doğal olarak diğer ameliyat yöntemlerine göre daha kısa sürede iyileşmenize olanak verir.

Blog