Bel Ağrısı Tedavisi
Ağrı tedavisi temel olarak yaşam kalitesi tedavisidir, ağrının şiddetini en kısa sürede olabildiğince azaltmayı ve günlük normal aktivitelerin kolaylıkla yapılabilir hale gelmesini hedefler.
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bu sorunun basit ve tek bir cevabı yoktur, her hastanın ağrısı farklı bir nedenden kaynaklanabilir, değişik nedenli ağrılara iyi gelecek farklı tedaviler olabilir. Bazı durumlarda sıcak uygulaması, bazı durumlarda ise soğuk uygulaması faydalı olabilir. Ağrının kaynağını doğru olarak belirlemek bel ağrısına ne iyi gelir sorusuna daha doğru bir çözüm önermeye yardımcı olacaktır.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
Bu soru ancak hastanın uzman bir doktor tarafından detaylı olarak incelenmesi sonrasında doğru şekilde cevaplanabilir. Her hasta farklı bir tedaviye ihtiyaç duyabilir.
Bel Ağrısı Tedavisi Nedir?
Bu sorunun da basit ve tek bir cevabı yoktur. Tek ve standart bir bel ağrısı tedavisi yoktur. Basit ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlardan önemli ameliyatlara kadar geniş bir tedavi yelpazesi mevcuttur, her hasta farklı bir tedaviye ihtiyaç duyabilir.
Yatak İstirahati
Yatak istirahati ve birkaç gün aktivitelere ara vermek, bel bölgesine binen yükü azaltmak, zedelenmiş dokuların iyileşmeye başlamalarına ve ağrının geçmesine yardımcı olabilir. Birkaç günden fazla yapılacak yatak istirahati bel kaslarını zayıflatarak ve gererek yatmaya bağlı ağrıları tetikleyip faydadan çok zarar verecektir.
Sıcak uygulamaları
Sıcak uygulamaları ile beli ısıtmak bel kaslarındaki tutulmayı çözerek kısa süreli rahatlama sağlayabilir. Aynı şekilde bazı hastalarda soğuk uygulamaları da ağrıyı azaltıcı etki gösterebilir.
İlaç Tedavisi
Doktorunuzun önerdiği ilaçlar bir yandan ağrı kesici, diğer yandan dokulardaki tahrişi giderici ve kas gevşetici etkileriyle, size yardımcı olacaktır. Olası yan etkiler, ilaç etkileşimleri gibi sorunlar nedeniyle, ilaç kullanımı mutlaka doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır.
Bel Egzersizleri
Bel egzersizleri, tedavi için de mutlaka bulunmalıdır. Duruş ve oturuş bozukluklarının düzeltilmesi, bel kaslarını germe ve güçlendirici hareketler ağrıların azalmasına yardımcı olurlar.
Yürüyüş ve Yüzme
Yumuşak dokulara daha fazla oksijen gitmesini sağlayarak iyileşmeyi hızlandıracaktır. Bu tür aerobik aktiviteleri, başlangıçtaki istirahat döneminden daha sonra yapmak uygundur.
Fizik Tedavi
Sadece standart elektroterapi uygulamaları yeterli değildir. Kasları germek ve güçlendirmek amacıyla uygulanacak bel egzersizleri tedavinin en önemli kısmını oluşturur.
Bölgesel Ağrı Tedavisi
Ağrı tedavisi uygulamaları arasında kas içi ilaç enjeksiyonları, epidural steroid enjeksiyonları ve transforaminal steroid enjeksiyonları önemli yer kaplar. Bel bölgesinde sinirlerin bulunduğu bölgeye direkt olarak uygulanacak ilaçlar, sıkışmış sinir dokular üzerinde gelişen tahrişin, ödemin azaltılmasına yardımcı olurlar
Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Disk eklemi yıpranmasına bağlı ya da başlangıç aşamasında olan bel fıtıklarının neden olduğu ağrıların tedavisi, faset eklemlerin kireçlenmelerine bağlı ağrıların tedavisi için modern teknolojinin sunduğu güvenli, az riskli ve hasta için son derece konforlu ameliyatsız tedaviler olmaktadır. Bu uygulamalarda genellikle lazer ya da radyofrekans enerjisi kullanılır.
Omurga Cerrahisi
Yukarıda sırayla açıkladığımız tedavi yöntemlerinden ağrı ve yaşam kalitesi anlamında yeterli fayda sağlanamayan hasta grubunda ve bazı özel durumlarda omurga cerrahisi yolu ile tedavi gerekebilir.
Omurga Cerrahisi genellikle 2 ana amaca yöneliktir;
- Baskı altında, sıkışmış omurilik ve sinir kökleri üzerindeki baskıyı kaldırmak
- Omurganın bozulmuş olan dengesini sağlayarak omurgayı sağlamlaştırmak
Sinir yapılar üzerindeki baskıyı kaldırmak amacıyla yapılan ameliyatlar genellikle bel fıtığı, omurga kanalı darlığı gibi nedenlerle gelişen omurilik ve sinir sıkışmalarını ortadan kaldırmak için yapılır. Baskı altında, ezilmiş, bazen sadece ağrı ve uyuşmaya, bazen ise kas güçsüzlüklerine, felçlere yol açan sinir sıkışmalarının gecikmeden, zamanında, sinirler geri dönülmez derecede hasar görmeden kaldırılması, sinir yapıların iyileşerek normal hallerine dönmelerini sağlar.
Omurga kırıkları, bel kaymaları, omurga eğrilikleri gibi nedenlerle yapılan ameliyatlarda ise omurganın bozulmuş olan yapısı ve dengesi tekrar oluşturulur. Dengeyi oluşturmak ve için ameliyatlar sırasında omurga sistemi özel malzemeler ile desteklenebilir.
Günümüzde endoskopik (kapalı) omurga ameliyatları açık ameliyatların yerini almaya başlamıştır.